Homeopathie voor dieren toegepast in de 21ste eeuw

De homeopathie ontstond in 1810. Sindsdien is er veel gebeurd qua ontwikkeling en veranderde inzichten. Natuurlijk zijn ook onze levensomstandigheden en die van onze dieren veranderd. Waar moeten we rekening mee houden om in deze tijd homeopathie toe te passen en wat kunnen we ervan verwachten?

Ik ben echt verrast door de manier waarop Dr. Julie Ann Lee  homeopathie toepast op dieren. Wat ben ik blij om van haar zoveel te mogen leren! De resultaten die zij heeft met homeopathie bij dieren, zelfs in gevallen van diepgewortelde ziekte of ernstige pathologie, zijn werkelijk AMAZING!!! Ze is een diehard teacher van de grote grondlegger van de homeopathie, Dr. Samuel Hahnemann.

 

Julie Anne Lee is de eigenaar geweest van een aantal holistische veterinaire klinieken in Noord-Amerika. Ze is ook de oprichtster van de eerste erkende holistische dierenkliniek in Canada. Ze ontwikkelde en doceerde een driejarig postdoctoraal programma voor dierenartsen aan het College of Animal Homeopathic Medicine. Ze gaf lezingen voor de American Homeopathic Veterinary Association over homeopathie en functionele pathologie, voor de British Homeopathic Veterinary Surgeons Association over de behandeling van chronische ziekten, voor de Canadian Society of Homeopaths over klinische vergelijkingen van de behandeling van mens en dier, voor de P.E.I Veterinary University over het darmmicrobioom en ze is de oprichtster van The Adored Beats Apothecary. Een geweldige holistische productlijn voor honden, katten en paarden, die ze ontwikkelde op basis van haar jarenlange ervaring met het holistisch behandelen van dieren. 

 

In Nederland is het echt moeilijk om goede teachers te vinden die homeopathie toe passen op dieren. Ook is er weinig goede literatuur over te vinden. Opleidingen zijn meestal gebaseerd op de Klassieke Homeopathie die bij dieren vaak niet past.  Homeopathie voor dieren is ook nauwelijks te leren uit boeken. Dit moet je echt leren van iemand met heel veel ervaring in de toepassing van homeopathie bij dieren. Nou, aan ervaring heeft Julie geen gebrek, haar teachings zijn gebaseerd op de ervaringen met meer dan 35.000 dieren die ze met succes behandelde met homeopathie.

Julie studeert al tientallen jaren homeopathie voor dieren. Ze heeft gestudeerd bij enkele van de meest wereldberoemde homeopaten over de hele wereld, van Noord-Amerika tot Europa en India. En toen zij haar holistische dierenklinieken had, vormde homeopathie de kern van haar behandelingsmethoden. Volgens haar visie en ervaringen overtreft de homeopathie bij huisdieren ruimschoots wat we bij mensen kunnen doen. Onze mogelijkheid om verschillende middelen te proberen bij het begin van een ziekte of pijn en het perfecte homeopathische middel te vinden dat past bij de symptomen van onze dieren is ongelooflijk.

“Dankzij de homeopathische geneeskunde ben ik getuige geweest van tienduizenden levensveranderende gebeurtenissen bij dieren en hun menselijke families.” - Julie Ann Lee - 

Ik geloof, net zoals Julie, dat we in een heel andere tijd leven met andere omgevings- en stressfactoren dan in de tijd van Dr. Hahnemann. Ik denk dat we allemaal kunnen beamen dat de tijden zijn veranderd sinds het begin van de 19e eeuw, niet alleen voor ons, maar ook voor onze harige metgezellen. We moeten dus met onze tijd meegaan en niet blijven hangen in oude overtuigingen die niet toe te passen zijn in deze tijd, zeker niet bij dieren.

Homeopathie toen en nu

Steeds meer mensen verdiepen zich in een gezonde leefstijl voor zichzelf, maar dit is ook belangrijk voor onze dieren.  We doen allemaal ons best om dingen te vermijden die schadelijk voor ons zijn en doen dingen waarvan we weten dat ze gezond, goed en "feel good" zijn: We drinken zuiver water, eten ons fruit en onze groenten, sporten, ontstressen, drinken smoothies enz.  Ik denk dat je het wel begrijpt.......

 

Een homeopaat of natuurgeneeskundig therapeut zal ook altijd deze aanvullende adviezen meegeven: je mobiele telefoon minstens twee uur per dag uit te zetten of je computer en T.V. eerder uitzetten voordat je gaat slapen. Verse groenten en fruit eten en minder onbewerkt voedsel. Geen onnodige, chemische medicatie gebruiken en je stress in balans brengen. Als je begrijpt dat dit allemaal blokkades kunnen zijn waarom het lichaam niet kan herstellen dan ga je andere keuzes maken. Stress blijft natuurlijk altijd een punt, omdat je niet altijd je omstandigheden kunt veranderen. 

 

In de homeopathie wordt het niet opvolgen van deze aanbevelingen beschouwd als het belemmeren of blokkeren van je vermogen om te genezen. Door ervoor te kiezen om het niet te doen, staan we in wezen onze eigen gezondheid en genezing in de weg. Het mooie van mens-zijn is dat wij een vrije wil hebben: Wij kunnen ervoor kiezen onszelf te helpen genezen of om genezing geen prioriteit te maken, maar enkel symptomen te blijven onderdrukken. Wij hebben dus een keuze die onze dieren niet hebben. Zij zijn afhankelijk van de keuzes die wij voor hun maken.

 

In de tijd van Dr. Hahnemann waren "genezingsblokkades" er ook en mede dankzij zijn werk nemen we bepaalde dingen nu als feit aan. Het zijn niet langer gewoon aanbevelingen. Het is onze levenstandaard geworden die vanzelfsprekend is.

 

Hier is een voorbeeld: zoals Dr. Hahnemann een ziekte behandelde, onder totaal andere omstandigheden dan hoe ons leven nu is. Chronische longontsteking, tuberculose of bronchitis en zijn patiënt genas uitstekend, maar de ziekte bleef maar terugkomen. Hij zou erkennen dat er iets was dat de patiënt ziek hield. Het homeopathisch geneesmiddel zou niet leiden tot een volledige genezing en zou moeten worden herhaald, steeds opnieuw vanwege een terugval. Hij observeerde de situatie dan beter om te bepalen wat de totale genezing in de weg stond. Door deze scenario's realiseerde hij zich dat het leven in een koud en vochtig huis een probleem kon zijn.

 

Enkele van de dingen die Dr. Hahnemann opmerkte wanneer een ziekte maar bleef terugkomen:

 • Natte, vochtige, beschimmelde huizen
 • Smerige leefomstandigheden
 • Rattenplagen
 • Vuil drinkwater
 • Gebrek aan persoonlijke hygiëne
 • Overdoses kwik, etc. gegeven door artsen
 • Chemisch/toxische medicatie

 

Zijn persoonlijke mening was dat verreweg de meest voorkomende van de reeds bestaande chronische kwalen worden veroorzaakt door verdriet en ergernis.  Als arts was Hahnemann zijn tijd ver vooruit. Hij adviseerde zijn patiënten voortdurend om:

 • Zichzelf vaker te wassen
 • Te wandelen in de natuur om de geest helder te krijgen
 • Gezond voedsel te eten
 • Stoppen met het bezoeken van artsen die giftige, chemische medicijnen voorschrijven
 • Weg te gaan uit vochtige omstandigheden

21 eeuwse homeopathie voor dieren: Mijn filosofie

Denk aan je dier net zoals aan een mens. Ook al is hun anatomie zeer verschillend, vooral hun spijsverteringsstelsel, een cel is een cel. Wat onze cellen doodt en beschadigt, zal ook de cellen van onze dieren doden en beschadigen. Net zoals wij kiezen voor een gezonder leven, kunnen we een soortgelijke aanpak kiezen voor onze harige vrienden. Zij hebben gezonde leefomstandigheden en voedsel nodig, minimaal medicijngebruiken ja, weinig stress en veel geluk, net als wij!

Dit zijn de dingen die volgens Julie de genezing van  honden en katten in de weg staan. Deze opvattingen komen voort uit haar ervaring met meer dan 35000 dieren in de afgelopen 15 jaar in haar holistische dierenklinieken. Deze opvattingen kunnen controversieel zijn bij sommige homeopaten en dierenartsen. Dat is niet erg, niet iedereen hoeft hetzelfde te geloven, maar aangezien "onderdrukking", van welke aard dan ook,  één van de belangrijkste oorzaken is van ziekte, is het belangrijk om dit onder de aandacht te brengen.

De onderdrukking van natuurlijke aanleg en instincten

Wanneer we 50 tot 100 jaar terug gaan, hoe was het leven toen voor bijvoorbeeld honden? In die tijd mochten honden los rondrennen en gewoon hond zijn. In Engeland werden ze "open gate" honden genoemd. Het waren de buurthonden die iedereen kende. Ze kregen botten van de slagers, tafelresten van iemand die een kliekje buiten gooide, ze hadden seks, gevechten en puppies. Sommigen werden oud, maar anderen stierven jong aan distemper. Dat was de natuur. Ze gingen niet naar de dierenarts, werden niet ingeënt, kregen geen vlooienmiddelen of antiwormkuren. Hun leven was heel divers, vrij, gezond en gelukkig.

In de 21e eeuw zijn we in de tegenovergestelde richting gegaan. We hebben honden en katten gedomesticeerd. Vandaag de dag zijn de meeste honden en katten:

 • 23 uur per dag binnen opgesloten.
 • Vaak alleen, wat leidt tot verveling, stress en gedragsproblemen.
 • Gesteriliseerd en gecastreerd voordat ze de puberteit bereiken en voordat veel lichaamssystemen zijn ontwikkeld: endocriene systemen, klieren, hormonen, skelet... We kunnen er niet omheen dat we dan belangrijke organen verwijderen die de groei en gezondheid ondersteunen. Als ze zich niet goed kunnen ontwikkelen, kunnen er langdurige problemen ontstaan die niet te genezen zijn. We kunnen de tijd niet terugdraaien of organen stimuleren die niet meer bestaan (nog een reden voor een meer natuurlijke en energetische manier van werken met homeopathie).
 • Overgevaccineerd en vaak met een voor hun grootte en leeftijd ongeschikte dosis!
 • Krijgen maandelijks pesticiden tegen vlooien en teken.
 • Krijgen anti-worm en anti-parasietmiddelen die de darmflora aantasten.
 • Over-medicatie en te veel "kleine" operaties en verdoving.
 • Eten dood en bewerkt voedsel.
 • Niet kunnen spelen met andere honden en katten.
 • Constant in de buurt van mobiele telefoons en computers.

 

Onze honden en katten hebben hun vrije wil verloren. Ze worden gedwongen "beleefd" te zijn, dus niet grommen of uitvallen bij verstoringen, niet plassen op iets dat ze als hun eigendom willen markeren. Ze mogen niet aan mensen snuffelen, ook al krijgen ze daardoor de meeste informatie! Als ze een vrije wil hadden, zouden de meeste honden en katten heel anders leven, eten en zich anders gedragen. Dus wat doen we hiermee?

De verschillende vormen van toepassen en voorschrijven

De homeopathische geneeskunde is een zeer indrukwekkende en verreikende methode van natuurlijke behandeling met een lange en hooggewaardeerde geschiedenis. Door de jaren heen zijn er verschillende manieren ontwikkeld om met homeopathische middelen te behandelen. Dit zijn de 3 meest voorkomende vormen van homeopathisch voorschrijven:

 

 • "Klassieke" homeopaten zijn behandelaars die één enkel middel in een enkele potentie geven en "afwachten".
 • "Niet-klassieke" homeopathie is het geven van een enkel middel dat op verschillende manieren kan worden voorgeschreven, bijvoorbeeld twee keer per dag gedurende een bepaalde periode.
 • "Complexhomeopathie" of "combinatiemiddelen" betekent verschillende middelen in één formule mengen en eventueel ook in verschillende potenties.

 

Veel homeopaten kiezen één manier en worden trouwe aanhangers van die ene manier. Sommigen gaan zelfs zover dat ze de andere benaderingen bekritiseren. Ik denk dat alle vormen van homeopathie wonderen kunnen verrichten, bij het juist gekozen middel of de juist gekozen combinatie. Je moet bij dieren snel kunnen anticiperen op de situatie. Je gaat niet afwachten.

 

Als klassiek homeopaat moet je wel een scherpschutter zijn om direct het juiste middel te pakken te hebben. Bij het behandelen van dieren is dat erg moeilijk. Ik ga dan liever voor een combinatiemiddel, omdat ik bij dieren niet wil afwachten. Het liefst wil je zo snel mogelijk resultaat dus kies ik liever voor een groot bereik van een combinatiemiddel.

 

Profylactisch is het gebruik van homeopathie als preventie. Een paar goede voorbeelden zijn hoe Adored Beast's Anti-Vaccinosis wordt gebruikt om de bijwerkingen van vaccins tegen te gaan, het geven van de bordetella nosode om te helpen beschermen tegen kennelhoest of Dr. Richard Pitcairn's profylactisch parvo  en distemper protocol.

 

Het moeilijkste onderdeel van de homeopathie is de keuze van de potentie. Wanneer kies je welke potentie? Het voert te ver om hier dieper op in te gaan. Ik heb met mijn bio-energetisch testsysteem de luxe om de meest geschikte potentie van een middel uit te meten. 

Hoe ik homeopathie voor dieren toepas

Het werd mij ook steeds meer duidelijk dat de meeste dieren die op mijn pad kwamen met een genezingsblokkade leefden. Al mijn cliënten deden hun best met hun dieren, maar helaas vaak gebaseerd op verkeerde informatie. Deze dieren werden met liefde en respect behandeld, maar ze leven nog steeds in "onze wereld" met de spanningen en verwachtingen waar we in de 21e eeuw allemaal mee te maken hebben. Dieren klagen zelden, ze genieten van onze liefde en geven ons onvoorwaardelijk terug, maar ik vraag me vaak af wat ze zouden kiezen als ze een werkelijk een vrije wil hadden?

 

Mijn dieren leren me om af en toe stil te zijn, meer geduld te hebben en meer te genieten, dat ik soms ook boos mag zijn of verdrietig, maar vooral dat liefde onvoorwaardelijk is. Zij nemen de dingen op z’n tijd en hoe ze komen,  terwijl het leven ons leeft met mobiele telefoons, werk, kinderen opvoeden, de stress van het hectische leven van alledag. Onze dieren zijn onze sponzen die onze stress opzuigen. Het is niet realistisch om te denken dat we alle dingen die genezing in de weg staan bij dieren kunnen wegnemen. We hebben allemaal de beste bedoelingen. Onze dieren pikken onze stress op en moeten zich aan zoveel aanpassen. Dat eist z’n tol.  Wat overblijft is de schade die we niet altijd kunnen herstellen (sterilisatie en castratie, overvaccinatie, onnodige chemische medicatie, verkeerde voeding enz. We mogen best wat meer respect hebben, hoe onze dieren zich hebben aangepast aan ons leven.

 

Zeker adoptiehonden uit het buitenland zijn soms niet meer volledig te genezen. Zij hebben soms teveel tegelijk voor hun kiezen gehad. Het is natuurlijk mooi dat ze gered worden uit hele slechte omstandigheden, maar wat daarna volgt is zeker niet ideaal. Ze krijgen meestal direct al hun vaccinaties tegelijk in een lichaam dat erg verzwakt is en onder enorme stress staat. Vaak worden ze behandeld met chemische medicatie en daar bovenop volgen ook nog de chemische ontworm en anti-vlooien behandeling. Deze dieren gaan ook direct onder narcose voor een sterilisatie of castratie, ook als ze nog heel jong zijn. Bijna al deze dieren ontwikkelen binnen enkele weken chronische aandoeningen, omdat ze bij hun redding van de straat worden behandeld als chemobak. Deze procedure zou zoveel anders kunnen, maar in dog rescue land is nog een lange weg te gaan om dit bewustzijn te veranderen. Dit is helaas mijn ervaring na het werken met diverse rescue-organistaties, ook al bied ik mijn werk vrijwillig aan. Het is moeilijk om protocollen te veranderen en bovendien mogen deze dieren niet reizen en het land verlaten als niet is voldaan aan deze eisen.

 

 

Homeopathie voor dieren kan maandelijks, wekelijks, zelfs dagelijks worden gegeven als een zachte herinnering om het lichaam te laten zien wat het moet doen om pijn te voorkomen; om de nieren te herinneren aan hun functie, de schildklier te waarschuwen en het eraan te herinneren dat het op een bepaald niveau moet presteren - ook al mist het zijn ondersteunende hormonen die afkomstig zijn van testikels en eierstokken. Dit kan het lichaam helpen niet alleen te overleven, maar ook om te ontwikkelen en te floreren! Ik heb gezien dat alles, van geboorteafwijkingen, ernstige huidziekten, de ziekte van Cushing, Leishamania, SLO en zelfs kanker, uitstekend reageert op homeopathische middelen. Genezing is niet altijd mogelijk, maar een goede kwaliteit van leven wel!

Homeopathie ligt onder vuur

Ik zou graag willen zien dat homeopathie een algemeen aanvaarde methode is. Dat het succes van de vele remedies gevierd wordt door zowel conventionele als holistische artsen. Helaas is dat niet het geval. Natuurlijk hebben we de westerse conventionele geneeskunde nodig voor bepaalde situaties, maar zelfs de WHO vindt dat homeopathie een krachtig medische modaliteit is:

In een ver verleden heeft De Wereldgezondheidsorganisatie homeopathie genoemd als één van de systemen van traditionele geneeskunde die wereldwijd geïntegreerd zouden moeten worden met de conventionele geneeskunde, om tegen het jaar 2000 een adequate wereldwijde gezondheidszorg te kunnen bieden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de homeopathische geneeskunde het tweede meest gebruikte systeem van geneeskunde in de wereld en groeit het snelst.

 

Deze citaten zijn van begin 2000 en toch ligt de homeopathie voor dieren (en mensen natuurlijk) onder vuur. Ik zie twee redenen: Wanneer een geneeswijze een moeilijke bacterie zoals pseudomonas kan doden, een hemorragische gastro-enteritis kan stoppen, huidziekten kan aanpakken, kristallen kan oplossen, een ongelooflijke levenskwaliteit kan bieden bij kanker, een shock kan helpen oplossen die tot de dood leidt, wordt het een doelwit voor farmaceutische bedrijven en verenigingen die financieel overleven op al die ziekten.

 

Homeopathie werd rond 1900 in Europa, de Verenigde Staten en India zeer populair. Helaas kwam er na de oorlog, met de opkomst van de reguliere wetenschappelijke geneeskunde, kritiek op de homeopathie; beide geneeswijzen hanteren geheel verschillende uitgangspunten. De farmaceutische industrie kwam sterk op en werd een miljardenbedrijf. Deze industrie heeft het niet zo op de homeopathie: er valt voor hen zo goed als geen geld in te verdienen én zij baseert zich (overigens net als de opleidingen tot regulier arts) op regulier wetenschappelijk onderzoek. Hoewel er legio wetenschappelijke onderzoeken zijn die bewijzen dat homeopathie óók werkt, wordt hier nog steeds weinig aandacht aan besteed.

 

Dit leidde er onder andere toe dat na de Tweede Wereldoorlog, vooral in de VS, veel homeopathische opleidingen hun deuren op last van de (door de industrie onder druk gezette) overheid moesten sluiten. In veel landen, waaronder in Europa, mocht homeopathie alleen nog maar door artsen worden gepraktiseerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verboden de nazi's homeopathie in Duitsland en lieten homeopathische ziekenhuizen sluiten, wat later ook in de door hen bezette landen gebeurde. Al deze factoren hebben er toe geleid dat de homeopathie zich na de oorlog als zelfstandige geneeswijze traag en moeizaam herstelde.

 

De tweede, meest trieste reden is de strijd onderling tussen de verschillende stromingen van homeopathie. Of je bent een klassiek homeopaat of je bent het niet. De spanning tussen de verschillende vormen van homeopathie verzwakt de energie van de hele modaliteit en draagt eraan bij dat ze in de ogen van de reguliere geneeskunde blijft steken op het niveau van "kwakzalverij".

 

Ik laat je achter met een citaat van Dr. Hahnemann dat de mening over maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse doseringen samenvat: "Door deze oorzaken moet de homeopathische arts, om genezing mogelijk te maken, in zijn voorschriften met betrekking tot voeding en levenswijze toegeven aan de omstandigheden en daardoor zal hij veel zekerder en dus vollediger het doel van genezing bereiken dan door halsstarrig vast te houden aan strikte regels, die in veel gevallen niet kunnen worden opgevolgd."

 

Eigenlijk wilde ik deze niet noemen, maar ook in religieuze kringen wordt onderwezen dat homeopathie een occulte vorm zou zijn van geneeskunde. Heeft God ons geleerd dat we met chemicaliën ons lichaam kunnen genezen? Hebben deze mensen zich verdiept in de eed die reguliere artsen moeten afleggen? "Do no harm". God heeft ons uitstekend uitgerust met een zelfhelend vermogen. Ga je dat dan onderdrukken met chemische middelen, zodat dit zelfhelend vermogen zijn werk niet meer kan doen? En als je werkelijk op God vertrouwt, laat je dan je cellen genetisch manipuleren d.m.v. een Mrna vaccin. God heeft nooit  fouten gemaakt bij zijn schepping en heeft ons DNA perfect uitgerust om te dealen met virussen. Je kunt jezelf preventief beschermen tegen virussen d.m.v. homeopathie. Niet d.m.v. een vaccin.  Een virus muteert altijd en zwakt bij mutatie af. Tenzij je massaal gaat vaccineren. Het virus wil ook overleven, dus komt dan terug in extremere vormen.

De processen die Julie Ann Lee heeft gezien met betrekking tot homeopathie zijn echt verbazingwekkend. Ik kan dat helemaal bevestigen met mijn eigen ervaringen, hoe dieren soms ongelofelijk snel en verbazingwekkend reageren op homeopathie. Maar ook jij kunt homeopathie thuis gebruiken om ongelooflijke resultaten te zien. Je moet alleen weten hoe en wat je moet doen. Dus wat is homeopathie voor huisdieren precies en hoe kun je het toevoegen aan je natuurlijke genezingsrepertoire?

De homeopathische geneeskunde beschouwt ziektesymptomen als normale reacties van het lichaam bij zijn pogingen om weer gezond te worden. Het idee achter homeopathie is dat "hetzelfde geneest hetzelfde". (like cures like)

De homeopathie werd eind 1700 in Duitsland opgericht door Dr. Samuel Hahnemann. Hahnemann was ontevreden over de stand van de geneeskunde in zijn tijd, en was vooral tegen praktijken zoals aderlaten. Hij geloofde dat de geneeskunde die hem geleerd was te beoefenen de patiënt soms meer kwaad dan goed deed.

 

Hoe werkt homeopathie?

Vastbesloten om een betere oplossing te vinden, ontdekte Hahnemann dat als een stof in grote doses een symptoom veroorzaakt bij een gezond persoon, het geven van een zeer kleine hoeveelheid van dezelfde stof de ziekte kan genezen. In principe werkt homeopathie door het stimuleren van het eigen natuurlijke genezingsvermogen van het lichaam. Het middel activeert de eigen genezende krachten van het lichaam.

Natuurlijk is dit een zeer vereenvoudigde uitleg - de theorie en filosofie van de homeopathie is veel complexer. Maar als het gaat om homeopathie voor huisdieren, is dat wat je moet weten om te beginnen.

Homeopathie voor huisdieren

Homeopathie gebruiken voor huisdieren is hetzelfde als voor mensen. De sleutel is om de symptomen van je dier zo nauwkeurig mogelijk af te stemmen op het symptoombeeld van het middel. Hoe beter het middel overeenkomt met de symptomen, hoe groter de kans op een reactie. Als je het verkeerde middel geeft, geen zorgen, dan gebeurt er niets. Je kunt dus eigenlijk niks fout doen. Het middel kan hooguit niet werken.

De symptomen zijn ongelooflijk belangrijk. Ze zijn de taal van het lichaam om de weg naar genezing te vinden. We komen in de problemen als we de symptomen onderdrukken met medicijnen en ze niet aanpakken. Bijvoorbeeld, als je je misselijk voelt en je neemt een medicijn tegen misselijkheid, dan zeg je tegen het lichaam "stop met je zo te voelen", maar je stopt niet de oorzaak van de misselijkheid. Neem je bij hoofdpijn een pijnstiller dan stopt het symptoom hoofdpijn, maar je gaat er niet achter komen wat de oorzaak is van de hoofdpijn. Het lichaam wil iets vertellen, maar wordt de mond gesnoerd.

Homeopathische dosering

Homeopathie is niet zoals een chemisch medicijn. De dosis is niet gebaseerd op het hoeveelheid. Het maakt niet uit of je dier 2 of 6 korrels krijgt. Ja, dat is best moeilijk te bevatten, maar zo werkt het nu eenmaal. Als het middel in je dier terechtkomt, kan de energie van het middel zijn werk doen.

Als je dier de korrels zonder problemen via de mond inneemt, is dat een gemakkelijke manier. Een andere manier is om de korrels tussen twee lepels te pletten en ze als poeder te geven. Aan de binnenkant van de wang kun je het middel toedienen. Voor katten, of kieskeuriger honden, is dit misschien niet de gemakkelijkste optie, dus kun je ook een paar korrels toevoegen aan een klein kopje water, het 20 minuten laten oplossen en 1 theelepel van het water aan je dier geven. Dat werkt ook heel goed.

Geef bij acute klachten de eerste dosis van het middel en let op tekenen van verbetering. Als je na ongeveer 30 minuten geen verandering hebt opgemerkt, geef dan nog een dosis. Zie je daarna nog steeds geen verandering, probeer dan een ander middel. Ja zo snel zal een homeopathisch middel werken bij acute klachten, als het het juist gekozen middel is.

Mijn favoriete homeopathische middelen

Dit zijn slechts enkele van mijn favoriete homeopathische middelen:

Arnica - geweldig voor elk trauma, goed voor algemene pijnverlichting en de behandeling van spier- en skeletblessures.

Aconitum - goed voor plotselinge situaties, voor pijn, trauma, angst, infecties en ontstekingen die plotseling opkomen, maar langzaam opbouwen.

Euphrasia - vaak gebruikt bij oogproblemen, zoals bindvliesontsteking.

Nux Vomica - ideaal bij constipatie en om het evenwicht in het spijsverteringsstelsel te herstellen na een verstoring. Reiniging van het maag- darmkanaal en de lever. Reiniging na narcose en chemische medicatie.

Silica - nuttig bij het uitdrijven van lichaamsvreemde voorwerpen uit de huid, zoals doornen, grasaren, splinters en ook bij diepgelegen abcessen en sinusitis.

Arsenicum - goed voor hulp bij maag-darmstoornissen, misselijkheid en diarree en voedselvergifting.

Rhus tox - gebruik deze bij artritis die beter wordt door beweging, rode gezwollen ogen en huidinfecties.

Bryonia - goed voor gewrichtsblessures of artritis die erger zijn bij beweging. Werkt op alle slijmvliezen.

Cantharis - kan helpen om de symptomen van blaasontsteking te verlichten, maar ook om huidaandoeningen en brandwonden te behandelen

Symphytum - Deze is ideaal bij botfracturen en bij verwondingen aan gewrichten, kraakbeen, banden en pezen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.