Stervensbegeleiding 

Als het afscheid nadert....

De behandeling van een dier zal zich in de eerste plaats altijd richten op herstellen en genezen van een aandoening. Maar helaas is er soms geen herstel meer mogelijk. Wat dan nog wel mogelijk is, is een dier een zo goed mogelijke kwaliteit van leven geven, zonder lijden en zonder pijn. Helaas komen we er niet onderuit dat het moment zal komen dat we afscheid moeten nemen van ons trouwe zielsmaatje.

Het verlies van een dierbaar dier is heel moeilijk en dit wordt vaak niet door de omgeving begrepen, waardoor iemand zich nog eenzamer in dit verdriet kan voelen. Helaas zie ik nog te vaak dat mensen zich schamen voor hun verdriet na het verlies van een dier. Dit intense verdriet kun je ook pas begrijpen, wanneer je het zelf hebt ervaren. Onze huisdieren zijn ALTIJD om ons heen en hebben lief en leed met ons gedeeld. Daarom zijn ze zo geïntegreerd in ons dagelijks leven en in ons gevoelsleven, zodat het verlies ervan een heel zwaar proces kan zijn.

afscheid van je hond

"Until one has loved an animal, a part of one's soul remains unawakened." -Anatole France-

Onvoorwaardelijke Liefde

Wat kan ik dan voor je betekenen?

Via een test kan een dier vertellen of het euthanasie wenst of dat het de natuur zijn gang wil laten gaan. In een test wordt zichtbaar hoe het dier zijn ziekteproces ervaart. Is het te dragen? Heeft het dier pijn? Veelal krijg ik boodschappen mee voor de mens en kan het dier aangeven in hoeverre het al in een overgangsfase zit. Is het dier al aan het loslaten of blijft het dier nog enkel om de mens wat langer tijd te geven om los te laten? Is het dier er klaar voor? Wacht het dier op toestemming van de begeleider om te gaan?

Verder kan ik het overgangs- en overlijdensmoment verzachten, d.m.v. van begeleiding via remote healing, als het moment daar is. Alle overgangen die ik heb mogen begeleiden, zijn verlopen in volkomen vredige rust en berusting bij zowel dier en mens. In een aantal gevallen kon een dier op eigen kracht de overgang maken, zonder hulp d.m.v. euthanasie en in de andere gevallen was slechts alleen het narcosemiddel nodig. Een heel klein beetje hulp van de dierenarts, waarop het dier het uiteindelijk ook zelf kon en deed.

Zodra je weet dat een dier doodziek is en je moet gaan loslaten, kun je beginnen met het assisteren van deze fase die voor mens en dier zeer ingrijpend is. Als de mens de beslissing heeft genomen om het dier los te laten, doe ik een laatste test. Hierin wordt zichtbaar of het dier eraan toe is en er klaar voor is. Is het de juiste beslissing?

 

stervensbegeleiding dieren

 

Op het moment van daadwerkelijk overlijden, assisteer ik het dier in het loslaten van het fysieke lichaam en het aardse leven. Daarvoor hoef ik niet fysiek bij het dier en de mens aanwezig te zijn. Dit kan via remote healing. Hierbij maak ik gebruik van de lichtfrequenties van Healing Arts. 

Na het overlijden begint het rouwproces. Het verdriet en het gemis zal er niet minder om zijn, maar weten dat je de juiste beslissing hebben genomen en je je dier een vredige overgang hebt kunnen geven, is zo dankbaar en waardevol. Dat helpt zeker bij de verwerking van dit loodzware proces. Weten hoe je dier dit heeft ervaren, geeft vaak een diep gevoel van berusting dat het goed is zo.

Een dier heb je voor het leven, door dik en dun. Ik ben van mening dat deze laatste periode positief en met respect en dankbaarheid moet worden afgesloten. Dit is heel belangrijk voor mens en dier en een grote steun in het verwerkingsproces. Ik ben alle dieren enorm dankbaar, die ik mocht begeleiden tijdens hun laatste reis.

Het zal nog steeds enorm pijn doen en er mogen zeker allerlei emoties bij komen, maar het is de kunst om deze in juiste dosering en op het juiste moment te laten komen, zodat je sterk genoeg kunt zijn om het dier te kunnen helpen. Het is een over en weer geschenk van respect, liefde en dankbaarheid. Voor mens en dier en voor mij als begeleider. Ieder dier verdient een waardig en vredig afscheid!

Afscheid hoort helaas bij het leven, hoe pijnlijk het ook is. Vergeet echter niet hoeveel liefde en blijdschap jouw zielsmaatje je heeft gegeven. Daarom is een goed afscheid zo belangrijk. Een periode van intense vriendschap en verbondenheid, waarin je je liefde en dankbaarheid kan uiten en waarin je ervoor kunt zorgen dat de overgang, het loslaten zo makkelijk mogelijk kan plaatsvinden. Het laatste wat je kunt terug geven en in liefde en dankbaarheid ontvangen zal worden door jouw trouwe zielsmaatje!

forever dog

 

 

MIJN ZIELSMAATJE IGOR

9 okt. 2000 – 29 jan. 2018

 

“Energy can not be created or destroyed. It can only be changed from one form to another.”

-Albert Einstein-