Voeding

Uniek Energiesysteem volgens de TCVM

Bij Holistic Dog Healing zien we voeding in de breedste zin van het woord. Het gaat niet alleen om wat iemand dagelijks eet, maar ook waar iemand zich mentaal mee voedt of waar iemand door beïnvloed wordt. Alles heeft invloed op het hele systeem. Vaak voelen mensen zelf al aan wat hun systeem positief of negatief beïnvloedt. Dit geldt ook voor dieren. Instinctief voelen ze aan wat goed voor hun is.

Ieder mens en dier heeft een uniek energielichaam. Energetisch zijn we zo uniek als een vingerafdruk. Mensen en dieren zijn netwerken van energieën. Het lichaam is een verfijnd, door energie gestuurd en bestuurd mechanische. Elk orgaan is doordrongen van energie, die complexe informatie met zich mee draagt. Afwijkingen op energieniveau beïnvloeden het fysieke lichaam. Het lichaam was in principe geprogrammeerd om te leven in een natuurlijke omgeving, maar onze omgeving is zo verstoord geraakt dat de energieën gemakkelijk uit balans kunnen gaan door alle factoren waar we niet meer aan ontkomen.

Deze principes zien we terug in Traditional Chinees (Veterinairy) Medicine (TCVM). Heel simpel uitgelegd heeft ieder mens en dier een bepaalde constitutie/aanleg volgens de leer van de 5 elementen. Deze aanleg kan een warme, koude of neutrale thermische energie zijn. Iedere aandoening heeft ook een thermische waarde. zo zijn er warme en koude aandoeningen. Dan heeft ook nog ieder voedingsmiddel, kruid of supplement zijn eigen thermische waarde. De werking ervan kan verwarmen of verkoelen.

Hoe weet je nu of het goed gaat met de energiestromen?

Heel simpel: Als je je fantastisch voelt, gaat het goed met ze! Als je je niet fantastisch voelt, dan niet. Als de levensenergie (Qi) op een natuurlijke manier stroomt, zullen activiteiten als wandelen of hardlopen je vitaliteit vergroten en je sterker maken. Een van de eerste dingen die je merkt als je extreem vermoeid bent of je ziek voelt, is dat de activiteiten die je normaal gesproken energie geven, je nu uitputten. Dat komt doordat de energiebanen (meridianen) de andere kant op zijn gaan stromen. Het lichaam is zo gemaakt dat lopen of rennen de energie in de meridianen in hun natuurlijke richting stuwt. Wanneer deze energieën hun richting echter hebben omgekeerd, gaat je activiteit tegen de energiestroom in, zodat je energievoorraad vermindert i.p.v. aangevuld wordt. Je lichaam dwingt je om het rustiger aan te doen, zodat het zichzelf weer in balans kan brengen, giftige stoffen uit kan scheiden en zichzelf kan regenereren tijdens een rustperiode. Goed luisteren naar je lichaam is dus belangrijk!

Goed je hond observeren is dus heel belangrijk! Meestal begint het met kwaaltjes zoals jeuk of continu haaruitval, maar ook gewrichtsproblemen en ontstekingen kunnen duiden op een stagnatie in het lichaam door ongepaste voeding of andere factoren.

Welke voeding is dan geschikt voor mij of voor mijn hond?

Dat hangt helemaal af van het eigen unieke systeem en is voor iedereen anders. Wat gezond is voor de één kan vergif zijn voor de ander. Als de energie van het voedsel, de vitamine of het het supplement niet past bij de aanleg of de aandoening die overwonnen moet worden, zal het niet opgenomen kunnen worden en kan het niet worden verteerd. Het kan klachten doen ontstaan of klachten verergeren. Ook al zeggen alle experts dat het gezond voedsel is of dat je met een bepaald kruid een klacht kunt oplossen. Een hond met een warme aanleg en een warme aandoening moet overwinnen die gepaard gaat met ontstekingen zal niet gebaat zijn bij Kurkuma. Ook al heeft dit kruid een ontstekingsremmende werking. Kurkuma heeft verwarmende eigenschappen die in dit geval een ontsteking zullen verergeren. Voeding met Lam en Hert zullen in dit geval de situatie ook slechter kunnen maken, omdat dit sterk verwarmende vleessoorten zijn.

 

Bij Holistic Dog Healing zien we ieder dier als een uniek wezen, met zijn eigen unieke systeem en zijn eigen unieke omgevingsfactoren. Daarom is ook iedere behandeling uniek en afgestemd op de unieke persoonlijkheid van het dier. Er is dus niet één specifiek voedingsadvies dat voor alle honden geldt, maar we testen per hond wat het beste bij de hond past.

 

In ons E-book lees je de basisprincipes over voeding die iedere hondenbezitter zou moeten weten.

Download hem gratis op www.holisticdoghealing.com

natuurvoeding voor honden