Genees en voorkom allergieën bij je hond en start nu met ons protocol

Ben jij al jaren op zoek naar een blijvende oplossing voor de klachten van je hond?

Start nu met ons protocol voor een blijvende oplossing!

Ik merk aan de vele aanvragen dat het allergie-seizoen weer is begonnen. Veel honden met allemaal dezelfde klachten: de jeuk begint weer op te spelen, hotspots verschijnen weer, traanogen, ontstoken oren enz.

De meeste mensen hebben al van alles geprobeerd. Adviezen die meestal worden gegeven zijn het steeds veranderen van de proteïne bronnen (eliminatiedieet) en het vermijden van de allergietriggers. Vaak wordt medicatie gegeven om het immuunsysteem te onderdrukken. Allergieën zijn eigenlijk symptomen van een overactief immuunsysteem. Vermijden en onderdrukken lost niks op, sterker nog: het maak de klachten erger, omdat de oorzaak niet wordt opgelost.

 • Een overmaat aan chemisch-toxische stoffen in het lichaam
 • Een verstoorde darmflora
 • Een beschadigde darmwand
 • Stagnatie in de detoxpaden van het lichaam

Hoe ontstaan deze klachten? Waardoor is het immuunsysteem overactief gaan reageren?

Gifstoffen kunnen op verschillende manieren het lichaam van je huisdier binnenkomen. Eén van de meest voorkomende manieren is via het voedsel. Veel commercieel voer voor huisdieren bevat conserveringsmiddelen, additieven en kunstmatige smaakstoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je huisdier. Vooral brokken bevatten veel koolhydraten, die kunnen leiden tot ontstekingen en overgewicht. Glyfosaat, een onkruidverdelger die vaak in de landbouw wordt gebruikt, zit ook in voer voor huisdieren en kan gezondheidsproblemen bij huisdieren veroorzaken. Antibiotica, hormonen en zelfs euthanasiemiddelen zijn terug te vinden in commerciële brokken.

 

Daarnaast bevat commercieel voer niet de juiste voedingsbronnen voor je hond. Granen, aardappelen, maïs, soja en rijst kunnen honden moeilijk verteren. Het lichaam ziet deze stoffen als afvalstoffen en niet als stoffen die het lichaam voeden. Je hond kan hier dus nauwelijks nutriënten uit opnemen.

 

Andere bronnen van gifstoffen zijn pesticiden en herbiciden in producten tegen vlooien en teken, chemische middelen om te ontwormen, chemische schoonmaakproducten, vaccinaties, reguliere medicatie, toxische stoffen in drinkwater en verspreid via de lucht.

 

De opeenstapeling van al deze gifstoffen leidt tot een verstoorde darmflora/microbioom en uiteindelijk tot een beschadigde darmwand, ook wel “leaky gut” genoemd. Voedingsstoffen gaan door de darmwand lekken en komen terecht in de bloedbaan. Het immuunsysteem neemt nu voedingsstoffen waar op plaatsen waar ze niet horen en gaat daar op reageren. (het maakt dus niet uit welke proteïnebron je voert en daarom heeft een eliminatiedieet geen zin) Resultaat: allergische reacties, huidklachten met jeuk, steeds terug kerende oorontsteking, gewrichtsklachten enz.

 

Op dit punt gaan mensen meestal hulp zoeken bij de dierenarts. Er worden hypoallergene brokken voorgeschreven of er wordt een eliminatiedieet geadviseerd. Om de symptomen te bestrijden wordt medicatie ingezet die het immuunsysteem onderdrukt.

Heel simpel; de problemen waren ontstaan door een overmaat aan chemisch/toxische stoffen, met als resultaat een verstoorde darmflora en eventueel ook al een lekke darmwand. Hierdoor raakte het immuunsysteem overactief, met als resultaat allergieën of andere gezondheidsklachten.

 

Hypoallergene brokken of een eliminatiedieet herstellen niet de verstoorde darmflora en in combinatie met de chemische medicatie zal de darmgezondheid nog verder beschadigen. Dit zien we heel duidelijk als men wil stoppen met de medicatie. Het onderdrukte immuunsysteem komt drie keer zo hard terug met overreageren op stoffen in de bloedbaan of nu ook op stoffen in de omgeving. We noemen dit een reboundeffect. Vaak zien we dat de medicatie steeds verder verhoogd moet worden of wanneer niks meer helpt er nog maar één optie is: prednison…..

 

***Hypoallergene brokken en eliminatie diëten zorgen tevens voor ernstige voedingstekorten. Hypoallergene brokken bevatten ingrediënten die honden niet of moeilijk kunnen verteren.

Wanneer je de oorzaak weet, is de oplossing nu natuurlijk simpel te bedenken

 • Het elimineren en detoxen van de gifstoffen
 • Het herstellen en in evenwicht brengen van de darmflora/microbioom
 • Het herstellen van de beschadigde darmwand
 • Het immuunsysteem reguleren
 • Aanvullen van voedingstekorten

Het ontgiften van je huisdier is een essentiële stap in de ondersteuning van de algehele gezondheid en welzijn. Door de bronnen van gifstoffen, tekenen van gestagneerde detoxpaden en de werking van de detoxpaden te begrijpen, kun je stappen ondernemen om je huisdier blijvend van de klachten af te helpen.

 

Dit klinkt simpel, maar met één heel belangrijk punt moet je wel rekening houden: Je hond moet in staat zijn om te detoxen!

 

Zijn detoxpaden moeten optimaal kunnen functioneren. Niet goed functionerende detoxpaden kunnen ook meespelen als oorzaak in het ontstaan van de allergische klachten of andere gezondheidsklachten. De belangrijkste detoxpaden zijn lever, nieren, lymfe en darmen.

 

Tekenen van verstopte detoxpaden

Als de ontgiftingswegen van je huisdier verstopt zijn, kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Enkele veel voorkomende symptomen zijn verhoogde leverwaarden, zoals ALP/ALT, lusteloosheid, huidproblemen, jeuk, diarree, steeds terugkerende oorontstekingen, gedragsproblemen, chronische gezondheidsproblemen zoals artritis en zelfs kanker. Als je een van deze symptomen bij je huisdier opmerkt, is het essentieel om actie te ondernemen en het ontgiftingssysteem van je huisdier te ondersteunen.

 

Hoe detoxpaden werken

Ontgifting is het proces waarbij het lichaam gifstoffen elimineert. Dit proces vindt hoofdzakelijk plaats in de lever, de nieren en de darmen.

 

De lever is verantwoordelijk voor de twee fasen van ontgifting, fase I en fase II. Tijdens fase I worden gifstoffen afgebroken tot kleinere moleculen die vervolgens in fase II verder kunnen worden verwerkt. Fase II omvat de integratie van deze kleinere moleculen met andere verbindingen, waardoor ze gemakkelijker uit het lichaam kunnen worden verwijderd.

 

Nadat de lever de gifstoffen heeft verwerkt, worden ze via de gal afgevoerd naar de ontlasting. De nieren spelen ook een belangrijke rol bij het elimineren van gifstoffen door het bloed te filteren en afvalstoffen via de urine af te voeren. Als een van deze wegen niet goed werkt, kunnen gifstoffen zich ophopen en gezondheidsproblemen veroorzaken.

 

Als de eliminatiewegen door de nieren en vanuit de darmen niet goed werken (zoals constipatie!), dan komen de gifstoffen terug in de lever om daar opnieuw te worden verwerkt.

 

Daarnaast speelt de lymfe een belangrijke rol in het afvoeren van gifstoffen en is ook de huid een belangrijk uitscheidingsorgaan. Wanneer de gifstoffen niet goed verwerkt kunnen worden door de lever, nieren, lymfesysteem en darmen, zien we gifstoffen via de huid naar buiten komen. Dit kan leiden tot ernstige huidklachten met jeuk, hotspots en schimmelinfecties.

We kunnen hier geen doseringen vermelden, omdat deze voor iedere hond anders zullen zijn. Neem contact op voor de wijze van toediening en de specifieke dosering voor jouw hond.

1. Verse en onbewerkte voeding

De eerste stap zul je zelf moeten maken. Dat is het geven van verse en onbewerkte voeding. Als je hond al symptomen of klachten heeft dan moet hij echt van de brokken af. De verse, onbewerkte voeding mag rauw of licht gekookt worden gegeven. Dit hangt af van de gezondheidssituatie van je hond. Voor meer advies kun je contact opnemen. Vermijd lamsvlees en hert wanneer je hond te maken heeft met ontstekingsreacties. Lamsvlees en hert werken sterk verwarmend en zal ontstekingen nog meer doen opvlammen. Binnenkort zal ik een artikel schrijven over verkoelende voedingsmiddelen voor honden met allergische klachten. Download hier ons gratis e-book “Van vulling naar voeding voor je hond” en lees alles over het natuurlijk en oorspronkelijk voedingspatroon van de hond en hoe je ingrediënten leest.

 

2. Elimineren van chemisch/toxische stoffen

Vermijd zoveel mogelijk toxische stoffen. Zeker wanneer je hond al klachten heeft. Stop met alle chemische middelen tegen vlooien en teken. Gebruik geen chemische ontwormmiddelen. Stop met jaarlijks vaccineren!!! Het staat zelfs op de bijsluiter dat alleen gezonde dieren geënt mogen worden!!! Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen in je huis en gebruik geen pesticiden in je tuin. Gebruik geen etherische oliën, deze kunnen het immuunsysteem extra activeren en we willen het immuunsysteem juist kalmeren. Etherische oliën zijn alleen toegestaan als natuurlijk alternatief tegen vlooien en teken in een verdunning van een hydrolaat.

 

3. Resetten van het immuunsysteem

Iedere hond die ooit gevaccineerd is, heeft dit homeopathisch middel nodig om het immuunsysteem een reset te geven. Het is een combinatie van Thuja en Silicea en wordt in de homeopathie al jaren met succes ingezet bij schade ten gevolge van vaccinatie. 

  4. Ondersteunen van de lever

  Dit is nodig wanneer de hond is behandeld met chemische medicatie zoals Apoquel, Cytopoint, Prednison of andere corticosteroïden en na gebruik van antibiotica. Het herstelt en helpt de lever om optimaal te kunnen functioneren.

  5. Herstellen van beschadigde darmwand

  Wanneer er sprake is van Leaky Gut moet eerst de darmwand hersteld worden voordat je begint met probiotica. Biotics IPS een speciaal ontwikkeld om een beschadigde darmwand te herstellen.

  6. Opbouwen van een gezonde darmflora

  “All disease begins in the gut”, een bekende quote van Hippocrates!

  Het aanvullen van de goede bacteriën in de darmen is nodig om weer een gezond evenwicht te krijgen tussen de goede en slechte bacteriën. (lees ook mijn blog over leaky gut en het belang van een goede darmgezondheid) Niet alleen de darmen hebben een flora, maar ook de huid (inclusief de oren) en alle slijmvliezen in het lichaam. Een goede probiotica is daarom een must om het lichaam in staat te stellen om de klachten op te lossen. 

  7. Aanvullen van de voedingsstoffen

  Ook al geef je optimale voeding, bij gezondheidsklachten heeft het lichaam behoefte aan extra voedingsstoffen. Voedingsstoffen die goed opneembaar zijn en rijk zijn aan vitaminen, mineralen en aminozuren. Aminozuren zijn nodig voor de opbouw van nieuw, gezond weefsel.

  Marine Phytoplankton is het meest complete en gebalanceerde voedingsmiddel op onze planeet met de hoogste biologische beschikbaarheid. Er bestaat op de supplementenmarkt geen tweede product dat alle ingrediënten en eigenschappen in één product heeft.

  Marine Phytoplankton is een van de weinige dingen op de planeet dat wordt geabsorbeerd door het lichaam, voordat het de darmen bereikt. Dat maakt Phytoplankton volledig biologisch beschikbaar voor het lichaam. Marine Phytoplankton is een eencellig organisme dat direct van cel tot cel kan gaan. Ieder cel is 5 keer kleiner dan een rode bloedcel, die door de celmembranen kan gaan en direct door het bloedplasma geabsorbeerd kan worden. Dit maakt dat het volledig opgenomen kan worden, zelfs bij mensen of dieren met een slechte spijsvertering. 

  Marine Phytoplankton werkt in het bijzonder ondersteunend voor:

  * Gezondheid van de huid

  * Mobiliteit/gezondheid van de gewrichten

  * Verminderen van ontstekingen

  * Versterken van het immuunsysteem

  * Ondersteuning van de spijsvertering en darmflora

  * Verhoging van energie en sportieve prestaties

  * Vermindering van hyperactiviteit

  * Vermindering van angst

  * Ontgifting

  * Vertraging van het verouderingsproces

  Eigenlijk zou ieder mens en dier dagelijks Marine Phytoplankton moeten gebruiken, als aanvulling op de dagelijkse voeding.

   

  Lees de uitgebreide informatie in onze product beschrijving

  8. Ondersteunen van de spijsvertering

  Honden met een slecht werkende spijsvertering kunnen ondersteund worden met enzymen. Honden die altijd brokken als hoofdvoedsel hebben gegeten, hebben vaak een uitgeputte pancreas. Ook dan is het verstandig om (tijdelijk) enzymen te geven. Zo kan de pancreas tot rust komen. Daarnaast adviseren wij om altijd enzymen in de zetten, wanneer er sprake is van huidinfecties die door schimmels worden veroorzaakt. Bij afsterven van de schimmels kan een verergering reactie optreden, wanneer het lichaam de schimmels niet snel genoeg kan afvoeren. De schimmels komen dan door de huid naar buiten en kunnen voor een opvlamming van huidklachten zorgen. Enzymen zijn in staat om schimmels op te eten. Naast het ondersteunen van de spijsvertering kun je met enzymen dus ook verergeringsklachten voorkomen.

  Ons assortiment zal binnenkort worden uitgebreid met bijzondere producten voor honden met allergieën en andere gezondheidsklachten.

  Heb je vragen over dit protocol of wil je de specifieke doseringen voor je hond bespreken?

  Neem dan vrijblijvend contact met op op.

  Gezonde HarteGroet Mariëlla

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Eddy leeman
  9 maanden geleden

  Goedemorgen. Is het mogelijk dat u me belt ivm onze puppy van 14 maanden oud?
  Ik heb wat vragen mbt ontsteking tussen de tenen.
  Mijn tel.nr is 0616122600

  Groet Eddy