De 5 stappen om allergieën op te lossen bij je hond

holistisch diertherapeut

WAT IS EEN ALLERGIE? 

Een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een onschadelijke, gewone stof, zoals bijvoorbeeld eiwitten uit voedsel, huisstof, planten of pollen. Bij een allergie is altijd een proteïne (het antigeen) betrokken. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen andere, niet-proteïne-gerelateerde overgevoeligheden, bijvoorbeeld voor chemicaliën. Vanuit medisch oogpunt zijn dit eigenlijk geen allergieën. Een reactie op chemische stoffen is geen allergie, maar een natuurlijke reactie van het lichaam, om te waarschuwen en te beschermen tegen schadelijke stoffen die een negatieve invloed hebben op lichaamsfuncties.

 

Laten we eens kijken naar een veel voorkomende allergie, zoals pinda-allergie. De pinda’s worden hier als de boosdoener aangewezen en de allergische persoon of hond wordt gezien als het slachtoffer dat het allergische gen heeft. Maar dit is niet helemaal waar. Deskundigen hebben bevestigd dat het DNA zelf slechts ongeveer 20% van de puzzel is en dat het effect van interne en externe factoren, zoals stress, voeding, leefstijl, toxines enz. de sleutelrol spelen in de genexpressie. Met andere woorden: we hebben voor 80% zelf invloed of het stukje genetische aanleg geactiveerd wordt of in rust blijft.

 

IS EEN ALLERGIE TEST NUTTIG?

Het antwoord is ja en nee.

In de loop der jaren zijn er een hele reeks allergietesten beschikbaar gekomen, maar de resultaten geven vaak vals-positieve uitslagen. En zelfs als dat niet het geval zou zijn, vertellen ze ons alleen waarop onze honden reageren, maar niet waarom.

Honden die omgevingsallergieën hebben en bijvoorbeeld reageren op grassen en pollen kunnen we niet helpen om ze dan in de lente en zomer maar binnen te houden. Een eliminatiedieet bij voedselallergieën is misschien gemakkelijker toe te passen, maar allergische mensen of honden houden dan uiteindelijk vaak weinig opties over en zullen dan met voedingstekorten te maken krijgen. We moeten ons dus niet richten op het elimineren, maar ons concentreren op wat er aan de hand is met het lichaam en het immuunsysteem.

 

De start van de behandeling is vaak wel het elimineren van de triggers, zodat het immuunsysteem eerst tot rust kan komen. Eliminatiediëten kunnen tijdelijk nuttig zijn, bijvoorbeeld in het geval van steeds terugkerende diarree, maar deze stap leidt meestal niet tot een betere gezondheid of een oplossing van het probleem op lange termijn. 

 

DE OORZAAK VAN ALLERGIEËN

Allergieën zijn de overreacties van het lichaam op een veel voorkomend onschadelijk eiwit uit de omgeving of voedsel. In wezen is het probleem niet het allergeen, maar het immuunsysteem dat het vermogen heeft verloren om onderscheid te maken tussen schadelijke en goedaardige stoffen.

Allergieën zijn het symptoom maar niet de oorzaak!  Een allergische reactie is het resultaat van meerdere factoren die het immuunsysteem overweldigen en het doen “disfunctioneren”.

 

DE VIJF BELANGRIJKSTE FACTOREN DIE EEN ROL SPELEN BIJ ALLERGIEËN:

  1. Chemisch-Toxische stoffen.
  2. Verstoring van het evenwicht in het spijsverteringskanaal.
  3. Tekort aan voedingsstoffen die het lichaam en het immuunsysteem nodig hebben.
  4. Overmatige en onnatuurlijke stimulatie van het immuunsysteem.
  5. Gestrest en overbelast lichaam.

 

1. CHEMISCH-TOXISCHE STOFFEN IN VOEDING EN LEEFOMGEVING

Men hoeft geen doctorandus te zijn om te weten dat wij in een zeer vervuild milieu leven, waaraan niet meer te ontsnappen valt. Elke seconde vinden er 37 000 000 000 000 000 000 (37 miljard miljard) chemische reacties plaats in het lichaam. Gifstoffen spelen een belangrijke rol bij de meeste ziekten, omdat zij een gezonde celfunctie verstoren. Dit betekent dat als je hond allergisch is, de eerste stap die je moet nemen, detoxen en reinigen zou moeten zijn. (En natuurlijk het elimineren van de chemisch-toxische stoffen)

Ga de allergische reacties niet onderdrukken met chemische medicatie! Het onderdrukt weliswaar de symptomen, maar schijn bedriegt. Onderliggend maak je de aandoening erger, omdat je de toxische belasting nog hoger maakt. Uiteindelijk kan deze medicatie leiden tot orgaanfalen. Van binnen wordt je dier alsmaar zieker, terwijl je de symptomen niet meer kunt waarnemen. De meest ingezette medicatie bij honden is Apoquel, Cytopoint en Prednison-achtige medicatie/corticosteroïden. Al deze medicatie onderdrukt het immuunsysteem dat juist gereguleerd zou moeten worden. 

Voordat je deze medicatie gaat inzetten bij je dier, verdiep je dan eerst in de bijwerkingen en maak dan een afweging of je het probleem wilt onderdrukken d.m.v. medicatie of toch liever kiest voor een natuurlijke oplossing zonder bijwerkingen.

2. ONEVENWICHTIGHEID IN HET SPIJSVERTERINGSKANAAL

Onderzoek heeft bevestigd dat het immuunsysteem zeer nauw verbonden is met de spijsvertering en de darmflora. Ongeveer tachtig procent van het immuunsysteem hangt af van een gezonde darm en het is moeilijk om een gezonde darm te hebben met chemisch bewerkt voedsel, suiker en een teveel aan koolhydraten. Daarom maakt een probioticum vaak deel uit van het behandelplan, maar dat heeft pas zin wanneer de darmen eerst ontdaan zijn van toxische stoffen en het darmslijmvlies zich kan opbouwen. Bij Leaky Gut zal eerst de beschadigde darmwand gerepareerd moeten worden. (Meer over een gezonde darmflora lees je hier in één van onze andere artikelen.)

Geef je hond geen brokken of snacks die suiker bevatten! Suiker in hondenbrokken of hondensnacks? Ja, helaas voegt de petfood-industrie tegenwoordig suiker toe aan hondenbrokken en hondensnacks. In onze webshop vind je gezonde snacks voor honden en katten.

 

3. TEKORT AAN VOEDINGSSTOFFEN DIE HET LICHAAM EN HET IMMUUNSYSTEEM NODIG HEBBEN

Onderzoek heeft bevestigd dat een goede immuun-functie alleen kan worden bereikt, wanneer de voeding niet alleen gezond, maar ook volledig is. De intensieve landbouw en de uitputting van de bodem van voedingsstoffen hebben er voor gezorgd dat ons voedsel steeds minder vitaminen en mineralen bevat. Zonder deze essentiële stoffen kan het lichaam niet optimaal functioneren en allergie kan een van de symptomen zijn.

Supplementen zijn daarom vaak noodzakelijk, want uitgeputte bodems produceren uitgeput voedsel. Essentiële supplementen kunnen op korte termijn de gezondheid van je hond sterk verbeteren.

 

4. OVERMATIGE EN ONNATUURLIJKE STIMULATIE VAN HET IMMUUNSYSTEEM

Dit is waarschijnlijk het meest controversiële deel van de behandeling van allergieën, maar het moet worden aangepakt. In de afgelopen decennia is vaccinatie veranderd van een levensreddend middel in een big business. Heel lang werd ons door dierenartsen verteld dat honden jaarlijks ingeënt moesten worden. Maar inmiddels is het overduidelijk dat sindsdien de toename explosief is van allergieën, auto-immuunziekten en helaas zelfs kanker bij honden.

In de natuur komen de meeste ziekteverwekkers, met uitzondering van rabiës, malaria en door teken overgebrachte ziekten, binnen via de luchtwegen of de mond. Het lichaam heeft de tijd om zijn afweer te mobiliseren en meestal komt er maar één ernstige ziekteverwekker tegelijk het lichaam binnen.

 

Wanneer echter een cocktail (meervoudige ziekte) vaccin wordt toegediend via een injectie, wordt het lichaam geschokt met soms vijf of meer ziekteverwekkers, die het immuunsysteem kunnen overweldigen. Dit leidt tot een allergische (overdreven) reactie, auto-immuunziekte of het falen van het immuunsysteem om kankercellen op te sporen en te vernietigen.

 

De sleutel tot een gezonde immuniteit is, ervoor te zorgen dat je hond beschermd is met het absolute minimum aan vaccins om een goed immuniteitsniveau te bereiken. Gelukkig zijn steeds meer dierenartsen gaan titeren en daaruit is ook gebleken dat jaarlijks enten echt niet hoeft. De meeste entingen bieden tot wel 7 jaar bescherming. Ga voor meer informatie over veilig vaccineren naar: https://www.hondenvaccinatieinfo.nl/  en lees hier ons artikel over kennelhoest.

holistic dog healing

Lees in het gratis E-Book “Dog Wisdom” hoe je stress bij je hond en jezelf kunt verminderen.

5. GESTRESST EN OVERBELAST LICHAAM

Mensen worden vaker en sneller ziek als ze gestrest zijn. Een eenvoudige griep of een koortslip steekt plotseling de kop op. Een van de redenen waarom stress het immuunsysteem beïnvloedt, is dat de bijnier reactie leidt tot een afgifte van corticosteroïden die de immuun functie verlagen. Een klein beetje gezonde stress is prima, net als gezonde lichaamsbeweging, maar herhaaldelijke pieken van stresshormonen hebben een negatieve invloed op de immuun functie en dus op allergieën. Deze zelfde reactie gebeurt dus ook bij het inzetten van corticosteroïden!

Honden houden ervan om op onderzoek uit te gaan, ze houden ervan om actief te zijn en het is relatief eenvoudig om ze gelukkig te houden, als ze minstens twee wandelingen per dag kunnen maken. Daarnaast is een hond een roedeldier dus niet geschikt om de hele dag alleen thuis te zijn. Voor een hond is dit stress. 

NOG EEN BELANGRIJK PUNT!

Brokken en blikvoer afkomstig uit de petfood-industrie zijn chemisch bewerkt voedsel en één van de hoofdoorzaken van allergieën. Het is niet vanwege de eiwitten waarvan ze gemaakt zijn, maar het feit dat dergelijk voedsel gemaakt is met onnatuurlijk bewerkte “dode en gesteriliseerde” diersoorten en ongeschikte ingrediënten (dierlijk bijproduct) die leiden tot darmontsteking, immuunziektes en allergieën. We kunnen dit voedsel vergelijken met junkfood van McDonalds.

Daarnaast zou niemand het in zijn hoofd halen om een planteneter (herbivoor) een biefstuk te voeren. Een hond is een vleeseter (carnivoor) en zijn spijsverteringssysteem is niet ontwikkeld om cellulose, granen, tarwe, rijst, aardappels, soja en maïs te verteren die vaak het hoofdaandeel van de ingrediënten van hondenbrokken vormen. Onterecht wordt er dan gesproken van voedselallergieën.

 

Lees in ons gratis E-Book “Van Vulling naar Voeding voor je Hond” alles over het natuurlijk eetpatroon van de hond en waarom wij kiezen voor de merken die wij aanbieden in de webshop. Wanneer je overstapt op schone en zuivere voeding, zullen de meeste honden niet eens meer allergisch zijn!!! Huidklachten zoals jeuk en hotspots zijn vaak binnen enkele weken verdwenen en het dier krijgt binnen enkele weken een prachtige vacht.

 

Voor advies over de beste voeding en supplementen voor je hond kun je contact met me opnemen. Natuurlijk ook als jouw hond te maken heeft met allergieën en je graag meer informatie zou willen over de mogelijkheden van een behandelplan voor je hond.

 

Gezonde HarteGroet,

Mariëlla

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.