Vitamine D, ook voor je hond!

Gepubliceerd op 5 november 2021 om 14:44
holistic dog healing

Vitamine D, voor je hond net zo belangrijk als voor jezelf!

Zowel mensen als dieren hebben op dit moment ernstige tekorten aan vitamine D. Gewrichtsproblemen, huidproblemen, ontstekingen, bacteriële en virale infecties, ze hebben allemaal een verband met een tekort aan vitamine D. Zelfs gedrag wordt beïnvloed door vitamine D.

De beste bron van vitamine D is directe blootstelling aan zonlicht, zonder gebruik te maken van chemische zonnefilters. Dan begrijp je ook direct waarom bijna ieder mens een dramatisch vitamine D tekort heeft. Zo gauw je met deze middelen gaat smeren, blokkeer je de opname van vitamine D.

holistisch diertherapeut

Jarenlang zijn we verkeerd geïnformeerd dat de zon gevaarlijk zou zijn voor onze gezondheid. Het tegendeel is waar. Het zijn de zonnebrandcrèmes die het risico op huidkanker verhogen en niet de zon! Dit zie je ook terug in de cijfers. We zijn massaal gaan smeren en het aantal gevallen van huidkanker is alleen maar toegenomen. Zonlicht is naast zuurstof en water een eerste levensbehoefte.

 • Fluoride in tandpasta breekt magnesium af. Magnesium is absoluut noodzakelijk voor de opname van Vitamine D.
 • PCB’s die zijn verwerkt in veel bouwmaterialen, plastics en chloorbevattende stoffen. Ook deze remmen de opname van vitamine D.
 • Pesticiden en insecticiden die volop gebruikt worden bij de teelt van groenten, fruit, granen etc. Dit remt de omzetting van vitamine D. Het vlees van dieren die voedsel hebben gegeten met pesticiden bevat dus ook deze stoffen. En gebruik daarom ook nooit chemische anti-vlooien en anti-tekenmiddelen!
 • Sterke magnetische velden en alle vormen van straling zoals wifi remmen de omzetting van vitamine D.
 • Veel soorten chemische medicatie remmen de opname van vitamine D.

 

Samengevat zie je dus met hoeveel factoren we dagelijks in aanraking komen die de opname en omzetting van vitamine D belemmeren. We leven al in een land waar we maar enkele maanden per jaar gebruik kunnen maken van direct zonlicht en in die maanden moeten we een voorraad aanleggen voor de hele winter. Daarom zou iedereen van september tot april vitamine D moeten suppleren. Maar er is veel meer nodig om een gezond level vitamine D te krijgen.

Maar hoe zit het dan bij honden?

Honden leven steeds meer binnenshuis, dus ook zij vangen minder direct zonlicht op en steeds meer straling. Voeding is ook een bron van vitamine D. Met name de vette vissoorten zoals forel, zalm, haring en makreel zijn leveranciers van vitamine D. In mindere mate zit vitamine D in eieren en vlees. Eetbare paddenstoelen met vitamine D zijn shiitake, portobello en de gewone witte champignon.

 

Voeding blijft echter de tweede leverancier van vitamine D en zonlicht de eerste. Is er sprake van ontoereikende vitamine D-waarden, dan zijn de hoeveelheden in voedsel onvoldoende om het weer op peil te brengen. In dat geval doe je er goed aan het vitamine D niveau op te schroeven met een supplement.

holistisch diertherapeut

Daarnaast moeten deze voedingsbronnen van vitamine D blootgesteld zijn aan direct zonlicht en hun natuurlijk voedingspatroon hebben kunnen eten. Een kip die zijn hele leven heeft doorgebracht in een schuur met kunstlicht, nooit buiten is geweest en gevoerd is met graan dat geteeld is met pesticiden kan onmogelijk een ei of vlees leveren dat vitamine D bevat. Het vlees van dieren die binnen in stallen leven en gevoed zijn met granen en soja, bevat nauwelijks vitamine D.

Hoe zorg je er dan voor dat je hond voldoende vitamine D binnenkrijgt en kan opnemen?

 • Stel eerst vast hoe groot de kans nu is dat de vitamine D waardes ontoereikend zijn. Is je hond veel binnen en krijgt hij commercieel voer? Dan kun je ervan uit gaan dat je hond (of kat) een vitamine D tekort heeft. Natuurlijk kun je meer naar buiten gaan met je hond, maar we leven helaas in een land waar we slechts van april tot september vitamine D kunnen opdoen via het zonlicht.

 

 • Stop per direct met het gebruik van chemische anti-vlooien en anti-tekenmiddelen!

 

 • Voeding gaat nog altijd boven een supplement als het gaat om de opname van vitamine en mineralen. Zorg er dus voor dat je investeert in een goede kwaliteit voeding die natuurlijke bronnen van vitamine D bevat. Deze voeding vind je op onze website.

 

 • Gecastreerde reuen hebben gemiddeld 30% minder vitamine D in hun lichaam. Gecastreerde teven hebben gemiddeld 10% minder vitamine D in hun lichaam. Vitamine D is eigenlijk geen vitamine maar een hormoon. Het is een steroïd hormoon en alle geslachtshormonen zijn steroïd hormonen.

 

 • Puppies van moederhonden die een vitamine D tekort hebben, worden al met een vitamine D tekort geboren. Wat je zelf niet hebt, kun je ook niet doorgeven.

Verder is nodig:

holistic dog treatment

Goed functionerende darmen en een goed werkende lever en nieren. Ook al poept je hond een keurige drol, dit wil nog niet zeggen dat hij optimaal functionerende darmen heeft die alle voedingsstoffen kunnen opnemen.

 

Laaggradige ontsteking liggen aan de basis van vrijwel alle gezondheidsklachten van huidklachten tot kanker. Zowel bij mensen als bij dieren. Laaggradige ontstekingen kunnen ontstaan door een te hoge toxische belasting, waardoor de organen overbelast raken,  door stress en een slecht werkende darm. Wanneer er te weinig vitamine D aanwezig is, kan een laaggradige ontsteking NIET worden opgelost! Ook moet er voldoende magnesium en vitamine K aanwezig zijn voor een goede opname van calcium en voor de omzetting van werkzaam vitamine D.

Wanneer een dier ernstige gezondheidsproblemen heeft, bijvoorbeeld huidproblemen, gewrichtsproblemen, hormonale problemen zoals langdurige loopsheid of schijnzwangerschap en zelfs schildklierproblemen, is het zinvol om de vitamine D status te laten meten, samen met de status van magnesium en vitamine K.

Wij meten de vitaminen- en mineralenstatus van dieren via een bio-energetische testmethode. Daarmee krijg je een ander beeld dan een meting via bloedonderzoek. Die waardes zeggen namelijk niet zo veel. Ze geven aan hoeveel er aanwezig is in het bloed, maar dat zegt nog niks over wat er daadwerkelijk aanwezig is in de cel, waar het zijn werk moet doen. Bovendien is bloedonderzoek behoorlijk prijzig en al helemaal niet prettig voor je hond of kat.

Een meting via deze bio-energetische testmethode kan heel simpel via dna-materiaal van je dier, bijvoorbeeld een plukje haar. Het dier hoeft dus zelf niet naar de praktijk te komen.

Wat wordt er gemeten in deze analyse?

 • Alle vitaminen
 • Alle mineralen
 • Alle aminozuren
 • Alle vetzuren
 • Alle enzymen (nodig voor de spijsvertering)

De uitslag geeft aan welke voedingsstoffen (tijdelijk) gesuppleerd moeten worden of welk voer beter opneembaar zou zijn. Je ontvangt deze uitslag per e-mail, inclusief een advies welke supplementen geschikt zouden zijn voor je hond en welke dosering je hond hiervan nodig heeft.

Zowel voor voeding als voor supplementen geldt: Het gaat erom wat je dier kan opnemen en omzetten in werkende vitaminen en mineralen. Al zo vaak heb ik mogen zien dat zo veel klachten simpel zijn op te lossen door het op orde brengen van de vitaminen- en mineralenstatus. Maar nog beter is om al die klachten te voorkomen!

Lees daarom ook onze gratis e-books boordevol informatie wat je hond nodig heeft om gezond te worden en te blijven! Je vind ze op de pagina downloads.

holistic dog healing

Voor meer informatie, ga hier naar de vitaminen- en mineralentest.

https://www.holisticdoghealing.nl/services/vitaminen-mineralen-test

 

Gezonde HarteGroet

Mariëlla

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.