• Voor gratis voedingsadvies bel: 06-13 705 844
 • Download onze gratis E-books boordevol informatie
Home » Blog » Waarom wordt je hond ziek?

Waarom wordt je hond ziek?

Waarom wordt een hond ziek? Voorkomen is beter dan genezen!

Een hond kan ziek of met erfelijke afwijkingen worden geboren. Helaas zijn onze gedomesticeerde huishonden er de laatste tientallen jaren niet bepaald gezonder op geworden. Dit komt mede doordat er nog steeds te veel gefokt wordt op uiterlijke kenmerken. Hierdoor worden de gezondheid en het karakter in veel gevallen uit het oog verloren. Denk bijvoorbeeld aan honden die veel te groot of te zwaar worden, erfelijke skeletafwijkingen, oogaandoeningen, huidproblemen en ademhalingsproblemen door veel te korte of te platte snuiten. Bepaalde uiterlijke kenmerken kunnen ook voor problemen in de sociale omgang zorgen. Bijvoorbeeld het Italiaanse Windhondje met de oren in de nek en de staart tussen de achterbenen. In hondentaal betekent dit dat de hond onderdanig is aan zijn soortgenoot, maar is hij dat ook echt?

 

Met het fokken van dieren en de vele verschillende rassen heeft de mens behoorlijk wat schade aangericht, als we kijken naar de gezondheid en het gedrag van dieren. Bepaalde erfelijke afwijkingen zijn namelijk niet te genezen. Dan kun je alleen nog kijken hoe je de hond een zo dragelijk mogelijk leven geeft. Koop zeker nooit een hond afkomstig uit de broodfokkerij! Maar altijd bij een fokker die alleen met gezonde dieren fokt en de moederhond niet vaker dan 1 keer per jaar pups laat krijgen. Als je niet persé een pup wilt aanschaffen, dan kan ik je uit ervaring vertellen dat het adopteren van een hond heel dankbaar werk is. Met de juiste aandacht en verzorging kunnen deze honden geweldige huisgenoten worden!

 

Voor de rest van dit artikel gaan we ervan uit dat je hond volkomen gezond bij je kwam wonen en niet geboren is met erfelijke afwijkingen of gezondheidsproblemen. Dan kan ik je alvast één ding vertellen: Een dier wordt nooit zomaar ineens ziek, tenzij het gaat om een bacteriële infectie, een virusinfectie of een parasietbesmetting.

 

Oorzaken waarom een hond ziek kan worden:

 • Stoffen die aan dierenvoeding worden toegevoegd, zoals chemische antioxidanten, conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen.
 • Dierenvoeding die gemaakt is van dieren afkomstig van destructiebedrijven, waar zieke dieren worden gebruikt als grondstof voor dierenvoeding. Naast het feit dat je dier dan voer eet, gemaakt van zieke dieren, krijgt je hond ook stoffen binnen zoals: chemische medicatie, antibiotica en euthanasie middelen.
 • Gebruik van chemische medicatie en chemische wormbestrijdingsmiddelen.
 • Giftige stoffen die dieren oplikken of waar ze via de voetzolen mee in contact komen. Denk aan chemische vlooienbestrijdingsmiddelen of chemische schoonmaakmiddelen die je gebruikt om de vloer mee te dweilen.
 • Te vaak vaccineren. Jaarlijks vaccineren is te vaak! Lees je in op deze website om een weloverwogen keuze te maken omtrent vaccineren: HondenVaccinatieInfo
 • Bacteriën, virussen en parasieten
 • Te vroege castratie of sterilisatie
 • Fysische oorzaken zoals: ongelukken, beten, verbranding, bevriezing, wonden, acute vergiftiging.
 • Psychische stress
 • Tekorten aan voedingsstoffen zoals: vitaminen, mineralen en spoorelementen.

 

Het orgaan dat het meest te maken krijgt met al deze giftige stoffen is de lever. Alle giftige stoffen die in het lichaam van onze viervoeters terechtkomen, moeten door de lever geneutraliseerd en verwijderd worden. Wanneer de belasting voor de lever te groot wordt en de lever niet goed meer kan functioneren, kan dit o.a. resulteren in huidaandoeningen, reumatische aandoeningen en uiteindelijk zelfs in kanker.

 

De ziektestadia

Een hond wordt niet van de één op de andere dag ziek, maar elke dag een beetje zieker. Deze signalen kunnen in het begin nog heel minimaal zijn, zodat de begeleider deze nog niet waarneemt. Ook komt het regelmatig voor dat er wel degelijk signalen zijn, maar de begeleider ze inmiddels heeft geaccepteerd als iets dat er nu eenmaal bij hoort, omdat de dierenarts heeft gezegd dat dit een veel voorkomend probleem is. Bijvoorbeeld bij huidklachten, continu extreem verharen of steeds terugkerende oorontstekingen.

 

In het beginstadium zal eerst de samenstelling van de lichaamsvochten verslechteren. Allerlei schadelijke stoffen hopen zich dan op in het lichaam. De organen krijgen het steeds zwaarder en zullen in functie achteruit gaan. Als de grens is bereikt van wat het lichaam kan verwerken, zal de ziekte of aandoening zichtbaar (manifest) worden.

 

Met alle macht zal het lichaam nog steeds zelf proberen om de opgehoopte schadelijke stoffen via allerlei lichaamsvochten uit te scheiden. In dit stadium, dat nog makkelijk om te keren is, zien we de volgende symptomen:

 • Er is duidelijk te zien dat het lichaam probeert om schadelijke stoffen uit te scheiden. Het dier kan bijvoorbeeld veel plassen, diarree hebben, tranende ogen, een loopneus, vieze afscheiding uit de oren en misschien ook koorts.
 • Als in deze fase de oorzaak niet wordt opgelost dan zien we het ontstaan van ontstekingen, die kunnen variëren van allerlei soorten (huid)uitslag en abcessen of bijvoorbeeld een fikse keel-, oor-, of darmontsteking. Witte huidschilfers en continu extreem verharen komen in deze fase vaak voor. Dit kan een teken zijn dat er binnen in het lichaam (onzichtbaar) een ontsteking woekert.
 • Als deze ontstekingsfase niet wordt opgelost, kunnen er chronische aandoeningen ontstaan, zoals bijvoorbeeld stijve en stramme spieren, reumatische klachten, chronische darmaandoeningen, lever- en nieraandoeningen. Al deze verschijnselen geven aan dat het opgehoopte gif niet meer voldoende uit het lichaam kan.

 

Als jouw hond in één van deze stadia verkeert dan is het eerste advies: 

STOP MET HET GEBRUIK VAN ALLE CHEMISCHE MIDDELEN EN GA OVER OP VERS, BIOLOGISCH VLEES OF NATUURVOER,  EVT. AANGEVULD MET EEN GROENTE- EN KRUIDENMIX. COMPLEET HONDENVOER BESTAAT NIET EN WANNEER EEN HOND IEDERE DAG HETZELFDE TE ETEN KRIJGT, ZAL HIJ EEN TE EENZIJDIG VOEDINGSPATROON HEBBEN. IN DE NATUUR KOMT HET NIET VOOR DAT EEN DIER IEDERE DAG HETZELFDE EET EN JIJ EET TOCH OOK NIET IEDERE DAG HETZELFDE? 70% VAN ALLE KLACHTEN ZIJN OP TE LOSSEN DOOR DE VOEDING VAN DE HOND TE VERANDEREN.

 

PROBEER DEZE KLACHTEN NIET OP TE LOSSEN MET CHEMISCHE MEDICATIE. DIT IS SLECHTS SYMPTOOMBESTRIJDING EN ZAL DE GEZONDHEID VAN JE HOND NOG MEER DOEN VERSLECHTEREN!!!!

 

Op het eerste gezicht zal het beter lijken te gaan, de symptomen worden immers minder. Maar schijn bedriegt, want de hond zal qua orgaanfuncties verder verslechteren. Door de symptoom-onderdrukking zal dit nog moeilijker waar te nemen zijn, want het lijkt toch echt beter te gaan, maar van binnen woekeren de problemen verder. Je hond komt dan in de volgende stadia:

 • De concentratie gifstoffen is nu zo hoog dat er cel beschadigingen ontstaan. De botten raken ontkalkt. De lever en nieren gaan degenereren en tal van andere lichaamsfuncties zullen in kracht afnemen.
 • Uiteindelijk zullen orgaanfuncties en systemen volledig uitvallen of gaan kankercellen de mogelijkheid krijgen om te groeien in het lichaam. Zover mag het natuurlijk nooit komen!

 

Het belang van een homeopathische reinigingskuur

Dit is niet bedoeld als aanval op de regulier dierenarts, maar hij heeft simpelweg niet de middelen om een hond met chronische aandoeningen te helpen. Een regulier dierenarts heeft diergeneeskunde gestudeerd en in zijn toolkit maakt hij enkel gebruik van chemische medicijnen. Je zult naar huis gestuurd worden met een pijnstiller, een onstekingsremmer of een antibioticakuur. Gelukkig zijn er steeds meer holistisch dierenartsen, die naast hun reguliere studie hebben geleerd dat deze honden beter zijn te helpen met middelen uit de natuurgeneeskunde. Dit zet een regulier dierenarts absoluut niet buitenspel, want in acute gevallen en bij noodzakelijke operaties zal deze onmisbaar blijven.

 

Je kunt zelf ruim op tijd ingrijpen, zodat je hond voor een chronisch ziekteverloop behoed wordt. Dit kun je bereiken door je hond homeopathisch te gaan ontgiften. Op die manier kun je de neerwaartse ziektespiraal doorbreken. Wanneer je de lever, nieren, lymfe, darmen, longen en huid gaat ontgiften, kan er een werkelijke genezing in werking gezet worden. Ook middelen uit de gemmotherapie hebben hun genezende werking bewezen bij dieren met chronische klachten. Een optimale drainage van de uitscheidingsorganen is zeer belangrijk tijdens een reinigingskuur. De afvalstoffen moeten immers het lichaam kunnen verlaten. Door homeopathie en gemmotherapie te combineren kan er een maximaal effect bereikt worden.

 

Het is per hond verschillend hoe lang de kuur gedaan moet worden. Dit hangt af van verschillende factoren, maar vooral van het stadium van vervuiling en hoeveel energie de hond heeft om de afvalstoffen te gaan afvoeren. Als de hond al in een stadium is beland, waarbij er ook sprake is van cel- en weefselbeschadiging, kan pas na een reinigingskuur gewerkt worden aan de opbouw en regeneratie van de systemen en organen. Ook hiervoor hebben de homeopathie en gemmotherapie prachtige middelen die het lichaam ondersteunen om weer nieuwe gezonde cellen aan te maken en tevens weer een gezonde darmflora op te bouwen. 80% van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Het beste is natuurlijk nog altijd het voorkomen van gezondheidsproblemen. Daar zal ik in de toekomst meer over gaan schrijven. Welke schone voeding past het beste bij je hond? Hoe kun je je hond met natuurlijke middelen vrij houden van vlooien, teken, wormen en parasieten? En wat is het alternatief voor jaarlijks vaccineren? De honden met de minste gezondheidsproblemen zijn de honden die nog intact zijn (niet gecastreerd of gesteriliseerd), jaren niet gevaccineerd zijn en niet chemisch ontwormd worden. Deze honden hebben van zichzelf nog een hele krachtige ontgiftigings-capaciteit en ontwikkelen daarom nauwelijks chronische klachten.

 

Verder ben ik bezig om jullie te gaan helpen, hoe jij je hond zelf kunt helpen bij de meest voorkomende huis-, tuin-, en keukenongelukjes en alledaagse kwaaltjes. Welke homeopathische EHBO-middelen zijn handig om in huis te hebben? Hoe en waarvoor kun je ze in zetten? Er zit nog heel veel in m’n hoofd dat allemaal uitgewerkt gaat worden om te delen met jullie, zodat jullie je hond een lang en gelukkig leven kunnen geven. En natuurlijk, om zo lang mogelijk van jullie trouwe maatje te kunnen genieten!

Gezonde HarteGroet Mariëlla


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.